המשפחה כארגון עסקי

המשפחה כארגון עסקי” הוא רעיון מקורי אולי אפילו מהפכני בעולם הטיפול והאימון המשפחתי. אמנם, ההתייחסות אל המשפחה כ”מוסד” היא לא דבר חדש אבל להתייחס אל המשפחה “כארגון עסקי” זו גישה מקורית אותה פיתחתי במשך עבודה של מספר שנים כמדריך נוער, מאמן, מטפל ומנטור זוגי.

יש מגוון רב של תיאוריות פסיכולוגיות וסוציולוגיות המתייחסות אל המשפחה כמוסד. ניתן להתייחס אל המשפחה כמוסד חברתי חיוני המארגן בצורה היעילה ביותר את המשכיות החברה, את יחסי המין ואת תהליכי החיבור בצורה שתשמור את הסדר החברתי ההכרחי לקיומם של בני האדם. המשפחה היא המוסד האידיאלי המאפשר לענות על הצרכים האנושיים הבסיסיים של הפרט. תפקידה כמתווכת בין האדם לחברה בתהליך התחברות הוא משמעותי ביותר ליציבות החברה. הערה: מבחינתי משפחה היא כל גוף שמחובר בהתחייבות של קשר זוגי או חברי מחייב אחד כלפי השני. (אישה ואיש או אישה ואישה או איש ואיש שלהם יש התחייבות כלפי הצאצאים וכלפי עצמם)

 בגישת האימון/ייעוץ החדשה “המשפחה כארגון עסקי” אני רואה במשפחה יותר ממוסד כי אם “ארגון עסקי” לכל דבר.  בהמשך הפתח את הרעיון והביא בפניכם דרכים לעבודה בתוך המשפחה כדי ליצור הרמוניה ושמחה במשפחה – הארגון.

לדעתי משפחה היא ארגון עסקי כמו כל עסק אחר, היא תא כלכלי מובהק, שיש לו הוצאות ,הכנסות, התחייבויות כלכליות, חברתיות, אישיות ובין אישיות שונות.

 כמו כל ארגון המנוהל או מכוון על ידי חבר מנהלים כך גם המשפחה הממוצעת מנוהלת על ידי ההורים,

 חלק אחר מבני המשפחה או חברים קרובים.

 ההורים והילדים הבגירים הם שמנהלים את המהלכים בתוך הארגון המשפחתי ומובילים אותו להרמוניה והצלחה.

הכל תלוי בהבנה, התנהלות ותקשורת איכותית. כשם שכל חברה או ארגון עסקי תלויים במערכות יחסים בין אישית ושיתוף פעולה בין חברי הארגון, כך גם כשמדובר במשפחה. אל לנו לשכוח כמובן את הנושא הריגשי בתוך מערכת היחסים שיש במשפחה. בתוך המשפחה יש יותר מעורבות של אמוציות.


אם אינכם מסוגלים לנהל שיחה מעמתת וקשה באופן איכותי תוך כדי כבוד הדדי, כיצד תובילו את המשפחה להצלחה וחיי כבוד הדדי?.

מהו ארגון? “מבנה חברתי שבו פועלים אנשים כקבוצה למען מטרה משותפת” . המטרה בכל משפחה בראש ובראשונה היא הבנת האחר באשר הוא, ההרמוניה, התמיכה וההבנה המשותפת. גם כשיש ויש אי הסכמות הכל עדיין צריך להיות מובן שבתוך המשפחה אפשר להסכים שלא להסכים עליהם והכל בסדר... התקשורת וההבנה הבין אישית וקבוצתית בין בני המשפחה היא מחויבת המציאות על מנת לשמור על אחדות המשפחה.


 ידועים לנו מספר סוגים של ארגונים: ארגונים ללא מטרות רווח. ארגונים חברתיים, ארגונים ממשלתיים, ארגון צבאי, ארגונים עסקיים, וארגונים ציבוריים ולזה אני הייתי מצטרף את ה ארגון משפחתי. ישנם מספר גישות בניהול ארגונים מהידועים לנו הם: הגישה הבירוקרטית, גישת המערכות, ההיררכית, ניהולית, יחסי אנוש, הבלתי פורמלית ועוד...לכולם יש מספר עקרונות משותפים בהם הגדרת המטרות, דרכי טיפול, משימות, חלוקת תפקידים ואחריות שאותם נאמץ לטובת הארגון המשפחתי. הרעיון המרכזי מאחורי הגישה הטיפולית/ אימונית "המשפחה בארגון עיסקי" הוא שכולנו הפכנו ל"עבדים" לדולר או לשקל. בהיותנו שכאלו , אנחנו משקיעים את מרבית זמנינו ומרצנו למקום העבודה ואנחנו כמעט ולא מקצים זמן למשפחה. חלק גדול מוצא את עצמו יותר שעות במקום העבודה ואם לא אז מביאים את העבודה הביתה. מקום העבודה - העסק לוקח יותר זמן ויש מי שלא מצליחים ליצור איזון בין המשפחה ומקום העבודה. כדי לשים לזה גבולות אני מציע שנלמד לעשות רגע חושבים ולהתייחס אל מוסד המשפחה כארגון המשפחה ,ארגון עסקי המחייב אותנו בהתנהגות מאוד מוגדרת ומחייבת כמו בכל עסק.

כדי לטפל בבעיות, חילוקי דעות או אי הבנות הצצות בתוך המשפחה אחת מהדרכים הטובות ביותר לדעתי ועלפי ניסיוני היא להשתמש בכלים שאנחנו מכירים מעולם העבודה והארגון העסקי, תוך עריכת סובלימציה לכל כלי או תרגיל. יש לאמץ רגישות יתר על מנת לברור את הכלים המתאימים לפתרון הבעיה איתה אנחנו – "הארגון המשפחתי" מתמודד ונתקיל בה. כל זה על מנת לחזק ולהעצים את המשפחה ולהביא להרמוניה מושלמת בתוך הארגון המשפחתי.

הרעיון המרכזי בשיטת טיפול/אימון זו היא הדרך בה מתייחסים לפתרון הבעיות והכלים הפרקטים להשגת היעדים שהם יחסית קצרים מטיפול משפחתי קונסרבטיבי.


ישיבת צוות

ישיבת צוות וניהולה היא אחת מהטכניקות והשיטות החשובות ביותר לשלמות וחיזוק הארגון עסקי.

 על מנת לנהל תקשורת מבקרת ובונה אנו מחויבים בקביעת מפגשים קבועים ומוסדרים . מתוך החשיבות הרבה לנושא זה אני מציע לאמץ כלי זה ולהחדיר לכל דיירי הבית את החשיבות והעוצמה שפגישות אלה יכולות להניב לטובת המשפחה בכל המובנים.  כלי זה מבחינתי הוא מן החשובים ליצירת אוירה אחרת ושונה מהרגיל בתוך המשפחה. בעדיפות ראשונה הייתי ממליץ לקבוע יום ושעה קבועים כך שלכולם יהיה אפשר לנהל את יומן העבודה שלהם בהתאם ולהיות מוכנים לפגישה חשובה זו. "פגישת צוות" במסגרת המשפחה היא מפגש קבוע המותאם לאג'נדה מוגדרת. פגישה זו איננה עוד ארוחת ערב משפחתית.


ישיבת צוות:

ישיבות בתוך הארגון הם חלק מאוד חשוב. ישיבות מתקיימות כל יום ופעמים משך שעות ארוכות על מנת לפתור בעיות או להעלות נושאים חדשים בהם הארגון אמור לטפל. על מנת להשתמש בכלי זה בתוך המשפחה אנחנו נלמד לקיים ארוחות משפחה משותפות קבועות אחת לשבוע עם אג'נדה או נושא מסוים שאפשר רצוי להעלות אותו בפגישה. מפגש שבועי של כל בני המשפחה הוא דבר חשוב מאוד על מנת לפתור בעיות משותפות ואפילו פרטניות של אחד מבני המשפחה. בפגישות אלו אפשר לקיים לאחר ארוחת ערב משותפת ולהפוך אותם למפגשים קבועים בעדיפות ראשונה של כל דיירי הבית.  על 24680רצוי להוסיף משחקי קבוצה תוך פעילות מגוונת נוספת לדוגמא: ערב קריוקי, תחרות תשבצים, סודוקו וכן הלאה...הרעיון המרכזי במפגשים אלו לשוחח על מה שלא היה אפשר במשך השבוע או להביא את כל בני הבית למעורבות ואכפתיות אחד בשני. יש פעמים שהפגישות יהיו בארוחת ערב נעימה. לפעמים הפגישות יהיו סוערות אך חשובות (אל לנו לשכוח את הכלל החשוב והוא "כבוד האדם באשר הוא". כמו בכל פגישה מאוד חשוב להגדיר מי מנחה את הקבוצה ומנהל את הדיון להישמע לו או לה. מאוד חשוב לשמור על תרבות דיבור וניהול שיח פורה. יש לקחת בחשבון מספר כללים חשובים בניהול מפגש והם:  מטרת הפגישה או הנושא המדובר                                        הפתיח בוא אנחנו מעלים את הנושא עליו רוצים לשוחח.(מה המטרה לה אנחנו נפגשים?) רצוי מטרה אחת לכל מפגש. כדי שלא תהיינה הפתעות ולכל אחד מהמשתתפים יהייה הזמן להתכונן לנושא המטרה בפגישה רצוי שמנחה הקבוצה יציג למול המשתתפים את הנושא שהולכים לדבר בפגישה .

 הגדרת זמן לניהול הדיון אם יש אפשרות לתת לכל אחד מהמשתתפים זמן להביע את דעתו לאחר מכן דיון פתוח וסיכום. היות והמפגש באווירה ביתית, אנחנו עשויים לאבד את מומנט הזמן ולא להרגיש מוגבלים עד שהמפגש מתמסמס ולא מגיעים לשום דבר פרודוקטיבי. להגדרת הזמן יש חשיבות מאוד גבוהה בניהול השיח לכן תפקידו של מנחה הקבוצה שבאותו ערב הוא מאוד משמעותי. לאחר שהוחלט על מי מנחה הקבוצה יש להישמע לא או לה גם אם הם לא המבוגרים במשפחה.

בשלב הסגירה או הסיום לקראת גיבוש ההחלטות  על דיירי הבית (משתתפי הפגישה) לכתוב או לנהל חוזה משותף בו הם מתחייבים לקיים ההחלטות כפי שנקבע בשלבי הסיכום והסגירה. יש לשלב זה חשיבות גבוהה ומשמעות רבה מאחר בשלב זה אנחנו מגלים את רמת האחריות, נכונות, התחייבות והאכפתיות שלנו אחד כלפי השני ומהמסגרת הביתית, משפחתית, ארגונית.

יש להתייחס לכלי זה כאחד מיני רבים שתכירו ככל שתתעניינו ברעיון המרכזי של "המשפחה כארגון עסקי"